Események    Vádlók, bírák    Áldozatok, túlélők

Események

A középkor legsúlyosabb bűne az eretnekség és a boszorkányság volt, amiért a legjobb esetben is halál járt. Amikor már úgy tűnt, hogy ennek a borzalmas időszaknak vége, egy amerikai faluban olyasvalami történt, amely ezt a rettegett kort idézte.

1692-ben Salem Village-ben (Danvers, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok), egy Salem melletti faluban néhány fiatal lány – köztük Abigail Williams, Samuel Parris tiszteletes unokahúga és Elizabeth „Betty” Parris, a tiszteletes lánya – megmagyarázhatatlan módon kezdett viselkedni: szokatlan hangzású szavakat használtak, a földre vetették magukat. Az orvos tanácstalan volt, nem fedezett fel semmilyen betegséget. Ekkor röppent fel a feltételezés, hogy a lányokat maga a gonosz szállta meg. Ekkor kérlelni kezdték a lányokat – először Abigailt és Bettyt, majd már a hasoló tüneteket produkáló Ann Putnam Jr.-t, Elizabeth Hubbardot, Susannah Sheldont, Mercy Shortot, Mercy Lewist és Mary Ann Warrent –, hogy árulják el, kik művelik velük ezt a borzalmat. Hogy mondják meg, kik küldték rájuk az átkokat. És a lányok elkezdték a vádaskodásokat…

Az első három megvádolt nő Tituba, egy Karib-tengerről behurcolt bennszülött rabszolga, Sarah Good, a falu koldusa és Sarah Osborne, egy fekvőbeteg nő volt. Tituba Parris tiszteletes rabszolgája volt, az ő feladata volt, hogy foglalkozzon a lányokkal. Őket 1692. március első napján vádolták meg boszorkánysággal, és azonnal börtönbe is kerültek. És ekkor elszabadult a pokol. Egymás után vádoltak meg sokakat, akiket rögvest börtönbe zártak.

A közösséget nagyon meglepte Martha Corey megvádolása. Corey asszony köztiszteletben álló, mélyen vallásos nő volt, így sokkolta az embereket, hogy az ördög egy ilyen nőt is el tud csábítani. A tárgyalása 1692. március 21-én déltájban kezdődött. A gyűlést egy hosszú imával kezdték, majd Hathorne tiszteletes szólította Corey asszonyt, hogy feleljen az ellene felhozott vádakra. (Érdekesség, hogy Hathorne tiszteletes ükapja volt Nathaniel Hawthorne amerikai írónak, a The Scarlet Letter (A skarlát betű) szerzőjének, aki ezért a nevét is megváltoztatta.) A lányok is jelen voltak a kihallgatáson, ahol folyvást Corey asszony mozdulatait utánozták. Sőt, azt vallották, hogy most is gyötri őket. Hogy alátámasszák a vádat, földre vetették magukat és sikoltoztak. A tárgyalás után rögtön börtönbe zárták. Martha Corey-t 1692. szeptember 22-én akasztották fel, három nappal azután, ahogy férje, Giles Corey kínvallatás közben meghalt.

A megvádoltak közt volt John Proctor és hitvese, Elizabeth is, mert kiálltak a vádaskodókkal szemben. (A Nicholas Hytner által rendezett The Crucible (A salemi boszorkányok) című filmben Abigail (Winona Ryder) szerelemféltésből vádolja meg John Proctor (Daniel Day-Lewis) nejét.)

A börtönök kezdtek megtelni, az embereken pedig úrrá lett a pánik. Mivel Salemnek épp nem volt kormányzója, meg kellett várni a tárgyalásokkal a kormányzó kinevezését. A területi bíróság nyár elejére állt fel, így nem volt akadálya a perek lefolytatásának. Eddig már 80 embert vádoltak meg.

A vádlottak úgy menekülhettek a kivégzés elől, ha bűnösnek vallották magukat és további, a Sátánnal lepaktáló embereket neveztek meg. Ebben az esetben az életüket meghagyták, de minden vagyonukat – beleértve a földjüket – elkobozták.

19, boszorkánysággal megvádolt embert – többségükben nőket – felakasztottak. Volt még egy áldozat, az idős korban lévő Giles Corey – Martha Corey ura –, aki nem volt hajlandó vallani, és a kínzásba végül belehalt.

A boszorkányperek 1693 elején végződtek, de voltak olyan megvádolt és börtönben lévő emberek, akik jó egy évig még börtönben sínylődtek. Érdekes, hogy a pereknek maga a kormányzó vetett véget a környékbeli tiszteletesek nyomására.

Különféle elméletek láttak napvilágot arról, valójában mi is történt Salemben. Lehet hallani arról, hogy a lányok unalmukban kezdtek boszorkányosat játszani, a kipattanó hisztériát pedig a feszült helyzet csak katalizálta. A puritán Új-Angliában ugyanis rettegtek az emberek az indiánok betörésétől, így gyakran háborúzniuk kellett. Másik magyarázat lehet, hogy az emberek egy gabonaparazitával, az úgy nevezett anyarozzsal fertőzött gabonából készítették a kenyerüket. Az anyarozs pedig bizonyítottan hallucinációt okoz. De szóba jöhetnek a koncepciós perek, hiszen a megvádolt és elítélt emberek földjét könnyű volt elvenni. Vagy valóban maga az ördög szállta meg a lányokat? Mindenki fantáziájára bízzuk, hogy döntse el, szerinte mi volt Salem falu meséje!

Vádlók, bírák

Vádlók

Elizabeth Booth

Elizabeth Hubbard

Mercy Lewis

Elizabeth „Betty” Parris

Ann Putnam Jr.

Susannah Sheldon

Abigail Williams

Mary Walcott

Mary Ann Warren

Bírák

Jonathan Corwin

Bartholomew Gedney

John Hathorne

John Richards

William Stoughton (főbíró)

Samuel Sewall

Nathaniel Saltonstall

Peter Sergeant

Waitstill Winthrop

Áldozatok, túlélők

Akasztás általi halál

Bridget Bishop
1692. június 10.

George Burroughs
1692. augusztus 19.

Martha Carrier
1692. augusztus 19.

Martha Corey
1692. szeptember 22.

Mary Eastey
1692. szeptember 22.

Sarah Good
1692. július 19.

Elizabeth Howe
1692. július 19.

George Jacobs Sr.
1692. augusztus 19.

Susannah Martin
1692. július 19.

Rebecca Nurse
1692. július 19.

Alice Parker
1692. szeptember 22.

Mary Parker
1692. szeptember 22.

John Proctor
1692. augusztus 19.

Ann Pudeator
1692. szeptember 22.

Wilmot Redd
1692. szeptember 22.

Margaret Scott
1692. szeptember 22.

Sarah Wildes
1692. július 19.

John Willard
1692. augusztus 19.

Samuel Wardwell Sr.
1692. szeptember 22.

Vallatásba belehalt

Giles Corey
1692. szeptember 19.

Bűnösnek találtatott, de felmentették

Elizabeth Proctor

Abigail Faulkner Sr.

Mary Post

Sarah Wardwell

Elizabeth Johnson Jr.

Dorcas Hoar

Bűnösnek vallotta magát, de felmentették

Rebecca Eames

Abigail Hobbs

Mary Lacy Sr.

Mary Lacy Jr.

Mary Osgood

Meghalt a börtönben

Sarah Osburn

Roger Toothaker

Ann Foster

Lydia Dustin

Börtönből megszökött

John Alden Jr.

Edward Bishop Jr.

Sarah Bishop

Mary Bradbury

William Barker Sr.

Andrew Carrier

Katherine Cary

Phillip English

Mary English

Edward Farrington

Nem vádolták meg

Sarah Bassett

Mary Black

Bethiah Carter Jr.

Bethiah Carter Sr.

Sarah Cloyce

Elizabeth Hart

William Hobbs

Thomas Farrer Sr.

William Proctor

Sarah Proctor

Susannah Roots

Ann Sears

Tituba

Elkerülte a letartóztatást

George Jacobs Jr.

Daniel Andrews

Golyó általi halál

2 kutya

Vissza a lap tetejére© MMXIV Harloch