A zenekar 2012 tavaszán kezdte meg a Damnatio ad bestias címet viselő nagylemez rögzítését a soproni MD Stúdióban Schmiedl Tamás vezetésével, mely lemez 2012. november 5-én jelent meg. Már ekkor felmerült, hogy a lemez egyik dalához klip is készül majd. A helyszín felkutatása, annak hangulata egyértelművé tette, hogy a Salemi mese című dalhoz készül a klip. A szereplők felkérése már ekkor megkezdődött. Viszont a lemez utómunkálatai lehetetlenné tették, hogy a klipet ezzel párhuzamban forgassa a zenekar. Az idő is nagyon kevés volt, de a legnagyobb kihívást maga az ötlet jelentette. Valami különleges ötlettel akart a zenekar előrukkolni.

A forgatás végül 2013 őszén kezdődött meg, melyet a zenekar saját maga kivitelezett. Ezt egy több hónapos felkészülési időszak előzte meg: a teljes szereplőgárda felkérése, a forgatókönyv megírása, a jelmezek megtervezése és kivitelezése, a technikai felszerelések és a forgatási engedélyek megszerzése. A forgatás megkezdése előtt egy héttel újabb probléma merült fel. Abigail Williams és Betty Parris szerepére felkért lányok helyett új szereplőket kellett keresni. Ez a változás más szerepeket is érintett, a forgatókönyvet is át kellett írni. Kozári Andrea és Illisz Anna segítségével sikerült a forgatásokat a tervezett időben elkezdeni.

A jelenetek nagyját az ősz folyamán rögzítette a csapat. A forgatások a forgatási napokon reggel 9 órától este 8 óráig tartottak. Bátran állíthatjuk, hogy mindenki számára egy életre szóló élmény volt. A legnagyobb kihívást a 12. jelenet forgatása jelentette. Ebben a jelenetben a gonosz által megszállt lányok teljes fizikai átalakuláson mennek át. Ez nagyon komoly és időigényes előkészületeket igényelt. Kozári Andrea és Illisz Anna jelenetei 2013 őszén, míg Philipp Diána jelenetei 2014 tavaszán kerültek rögzítésre. A speciális sminkelést Akhsesef végezte, melyek időtartama 3 óra volt szereplőnként. (Philipp Diána sminkjének elkészítéséről a Kulisszák mögött menüpontban látható egy videó.) A zenekar Abigail Williams és Betty Parris sminkjével William Friedkin 1973-as klasszikusa, Az ördögűző (The Exorcist) című filmje, míg Mary Ann Warren sminkjével George A. Romero munkássága (Az élőhalottak éjszakája–Night of the Living Dead (1968), Holtak hajnala–Dawn of the Dead (1978), A holtak napja–Day of the Dead (1985)) előtt tiszteleg.


Abigail, Regan, Betty

A klipet még egy apró dolog köti Az ördögűző című filmhez. A klip felvetése szerint ugyanaz a Pazuzu nevű démon szállta meg a lányokat 1692-ben, mint aki Az ördögűző című filmben Regan MacNeilt.


Jelenet Az ördögűző című filmből

A nyersanyag megvágása 2013 késő őszén elkezdődött. 2014 tavaszán Philipp Diána jelenetein kívül sikerült leforgatni a kínzás jelenetét a Harloch korábbi basszusgítárosának, Velesnek a szereplésével. A végecsapó 2014. június 15-én volt a 10. jelenet újravételével (R10C/1). Ezzel fejeződött be a forgatás.


R10C/1-es végecsapó

A premier előtti vetítés 2014. július 9-én volt, a klip pedig 2014. július 14-én lett elárverezve a http://salemimese.harloch.hu oldalon, ahol sok érdekesség is fellelhető a klippel kapcsolatban.

A klipen dolgozók teljes listája megtalálható a Stáb menüpont alatt.

Vissza a lap tetejére© MMXIV Harloch